Skip to content Skip to footer

Kwas foliowy – wszystko, co warto wiedzieć

Kwas foliowy jest dostępny w wielu produktach spożywczych takich jak zboża, warzywa liściaste, owoce, produkty mleczne, jaja i wiele innych. Jest również dostępny w postaci suplementów diety. Aby zapewnić prawidłową ilość kwasu foliowego w organizmie.

Kwas foliowy – co to takiego?

Kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem odżywczym, odgrywającym kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wspiera wiele ważnych procesów metabolicznych, takich jak synteza DNA i komórek krwi. Deficyt kwasu foliowego może prowadzić do szkodliwych konsekwencji zdrowotnych.

Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet oczekujących dziecka, gdyż wystarczające ilości tego składnika zapewniają prawidłowy rozwój płodu, szczególnie podczas kluczowego pierwszego trymestru. Niedobór folianów w tym okresie grozi poważnymi wadami rozwojowymi u dziecka, dlatego już na etapie planowania ciąży warto zadbać o odpowiednią podaż tego związku.  

Kwas foliowy można dostarczać poprzez dietę, zwłaszcza spożywając warzywa liściaste, pestki czy orzechy. Jednak uzupełnianie go suplementami diety, zalecanym przede wszystkim kobietom w ciąży, jest bezpieczniejsze i mniej uzależnione od indywidualnych preferencji żywieniowych. Zalecana  dzienna dawka kwasu foliowego to 400-600 mikrogramów w zależności od wieku i potrzeb.

Jakie są źródła występowania kwasu foliowego?

Źródłem kwasu foliowego, kluczowego składnika odżywczego wspierającego wiele istotnych funkcji komórkowych, są zarówno produkty roślinne, jak i pochodzenia zwierzęcego.

Do najlepiej dostępnych i wartościowych produktów roślinnych należą liściaste warzywa takie jak szpinak, brokuły czy sałata, strączki jak fasola czy cieciorka oraz pestki i orzechy. Te niezwykle zdrowe potrawy zawierają zarówno kwas foliowy, jak i wiele innych składników odżywczych wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Kwas foliowy wykrywalne ilości znaleźć można również w produktach pochodzenia zwierzęcego, między innymi w mięsie, rybach i jajkach. Należy jednak pamiętać, że organizm łatwiej wykorzystuje kwas foliowy z żywności pochodzenia roślinnego. 

Dlatego najlepszym sposobem zapewnienia odpowiedniej podaży tego cennego związku jest zarówno dostarczanie go poprzez zróżnicowaną dietę obfitującą w dobroczynne dla zdrowia produkty roślinne, jak również suplementacja kwasu foliowego, szczególnie zalecana dla kobiet planujących ciążę czy w jej trakcie.

Jaki kwas foliowy warto suplementować?

Najlepszą alternatywą dla uzupełniania kwasu foliowego jest stosowanie postaci aktywnej, ponieważ jest ona najlepiej wchłaniana przez organizm. Dlatego szeroko wykorzystuje się ją w suplementach diety. Inną formą kwasu foliowego jest naturalna, która naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych pochodzenia roślinnego, jednak jest ona gorzej przyswajalna przez organizm niż syntetyczna postać aktywna. Pamiętajmy jednak, że z bilansowanej, zdrowej diety bogatej w warzywa liściaste, zboża, owoce czerpie się wiele korzyści zdrowotnych, łącznie z dostarczeniem kwasu foliowego w naturalnej postaci.

W przypadku konieczności zaspokojenia wyższego zapotrzebowania organizmu na ten składnik, tak jak ma to miejsce u kobiet w ciąży czy planujących ciążę, zalecana jest suplementacja postacią aktywną, która zapewnia najwyższą skuteczność i bezpieczeństwo. Także w przypadku ogólnej, profilaktycznej suplementacji, szczególnie osób starszych, wyższa przyswajalność postaci aktywnej stanowi zaletę w stosunku do naturalnej. Jednak wszędzie tam, gdzie to możliwe należy dążyć do pokrycia zapotrzebowania organizmu przez zbilansowaną, zróżnicowaną dietę.

Na czym polega suplementowanie kwasu foliowego w ciąży?

Suplementacja kwasu foliowego w okresie ciąży ma kluczowe znaczenie, aby zapobiec wrodzonym wadom rozwojowym u dziecka, takim jak wady cewy nerwowej. Przyjmowanie preparatów z kwasu foliowego w dawce co najmniej 400 mikrogramów od początku ciąży, aż do 12. tygodnia, może zmniejszyć ryzyko ich rozwoju u płodu nawet o ponad 70%. W pierwszym trymestrze ciąży, gdy zaczyna się formować układ nerwowy płodu, dostarczanie wystarczających ilości kwasu foliowego jest kluczowe. 

Suplementacja kwasu foliowym powinna uzupełniać odpowiednią dietę kobiety w ciąży, bogatą między innymi w warzywa liściaste, strączki czy zboża. Zbilansowane odżywianie wspólnie ze stosowaniem suplementów może zapewnić  matce i jej dziecku optymalny poziom tego istotnego składnika odżywczego. Jednak to suplementacja kwasu foliowym w postaci syntetycznie wytworzonej jest najskuteczniejsza w zapobieganiu wadom rozwojowym płodu i powinna być prowadzona systematycznie od początku ciąży.

Dodaj komentarz

0.0/5

Go To Top