Skip to content Skip to footer

Krzem i wszystko o nim 

Krzem jest obecny w organizmie człowieka, ale niestety jego ilość zmniejsza się wraz z wiekiem. Oprócz wspomagania funkcji stawów i kości, krzem w organizmie ma wiele innych korzyści.

Czym jest krzem?

Krzem jest jednym z pierwiastków śladowych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Choć występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, ponieważ brakuje go w niektórych dietach, zaleca się suplementację. Krzem odgrywa ważną rolę szczególnie w układzie kostno–stawowym.

Krzem spożywany z dietą łączy się z kolagenem w skórze, stawach, kościach, ścięgnach i więzadłach, a dzięki temu wzmacnia ich strukturę i elastyczność. Badania dowodzą, że uzupełnianie organizmu w krzem może stabilizować przebieg chorób reumatycznych oraz wspomagać regenerację tkanki łącznej po urazach. Regularnie spożywany prawidłowo funkcjonuje także jako pożywka dla chondrocytów, czyli komórek budulcowych chrząstki stawowej.

Ponadto krzem pełni ważną rolę także w układzie odpornościowym. Stymuluje aktywność komórek odpornościowych oraz wzmacnia barierę ochronną skóry, co zapobiega przenikaniu potencjalnych czynników chorobotwórczych. Badania wskazują również na korzystny wpływ krzemu na prawidłowe trawienie i przyswajanie z diety ważnych składników odżywczych.

Jakie właściwości ma krzem?

Krzem zawarty w preparatach diety pokarmowej może wspomagać wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie. Działanie krzemu polega przede wszystkim na wzmacnianiu struktury tkanki łącznej, w której skład wchodzi m.in. kolagen. Kolagen, oprócz nadawania elastyczności skórze, pełni istotną rolę w budowie kości, chrząstek stawowych czy więzadeł. Stąd suplementacja krzmem często zalecana jest w przypadku schorzeń reumatycznych, łamliwości kości czy stanów zapalnych stawów.

Krzem zawarty w odpowiednich proporcjach w diecie współdziała również z ważnymi witaminami i minerałami. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów. Dodatkowo, krzem poprzez działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego i może być stosowany w zachowawczym leczeniu niektórych chorób. Jednak suplementy krzemu należy stosować z rozsądkiem, gdyż ich nadmiar może być także szkodliwy.

Jaki krzem jest najlepiej przyswajalny?

Najlepszą opcją jest krzem węglowodanowy, który często określa się również mianem krzemu organicznego. Charakteryzuje go wysoka przyswajalność – szacuje się, że organizm wykorzystuje nawet 90% tej postaci krzemu wgłębiając go ze spożywanego pożywienia. Krzem węglowodanowy występuje naturalnie w wielu produktach roślinnych, takich jak zboża, rośliny strączkowe, ziemniaki, marchew, jarmuż czy seler. Znajduje się także w produktach mlecznych – zwłaszcza fermentowanych.

Suplementy zawierające krzem węglowodanowy są zazwyczaj uzyskiwane przez hydrolizę RNA i DNA. Ma to związek z postacią, w jakiej krzem występuje w komórkach roślinnych – łączy się on z polisacharydami tworząc związki krzemowe. Preparaty krzemu węglowodanowego są doskonałym wyborem dla osób szukających skutecznej suplementacji tym pierwiastkiem śladowym. Pamiętać należy jednak o zalecanych dawkach oraz bezpiecznym sposobie stosowania.

 

Dodaj komentarz

0.0/5

Go To Top