Korzeń kurkumy ma także wiele właściwości leczniczych, w tym właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na jej temat.
Czym jest kurkuma?
Kurkuma należy do rodziny zimoziółkowatych i otrzymuje się ją z korzeni rośliny kurkumy. Jest to przyprawa o charakterystycznym jasnożółtym kolorze i ostrym, przyjemnym smaku. Powszechnie stosuje się ją w kuchni azjatyckiej, ale także europejskiej w postaci sproszkowanej. Dzięki swoim właściwościom kurkuma może mieć zastosowanie w łagodzeniu niektórych objawów i chorób.
Kurkuma może być pomocna w:
- łagodzeniu bólu stawów dzięki zawartości kurkuminy, która pomaga obniżyć stan zapalny
- wspomaganiu leczenia niektórych schorzeń skóry takich jak trądzik, łuszczyca czy grzybice
- poprawie trawienia i łagodzeniu dolegliwości takich jak wzdęcia, bóle brzucha, dyspepsja.
Kurkuma działa dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, a także poprawia mikroflorę jelitową. Należy jednak stosować ją umiarkowanie, ze względu na jej intensywny smak.
Na co pomaga kurkuma?
Kurkuma zawiera kurkuminę, związek chemiczny o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Obecność kurkuminy pozwala wykorzystać kurkumę jako wsparcie w leczeniu różnych dolegliwości dzięki jej wielokierunkowemu działaniu.
Kurkuma może pomagać:
- Osobom z chorobami zapalnymi stawów: kurkumina hamuje szkodliwe substancje odpowiedzialne za stan zapalny. Badania wykazały, że kurkuma może zmniejszać odczucie bólu u pacjentów z artretyzmem.
- Osobom ze schorzeniami skóry takimi jak trądzik czy łuszczyca: działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne kurkuminy może wpływać na złagodzenie objawów i usprawnienie leczenia.
- Osobom z problemami trawiennymi: kurkumina może pobudzać wydzielanie soków trawiennych i działać przeciwbakteryjnie, co może przynosić ulgę przy zgagach, wzdęciach czy biegunkach.
Kurkuma ze względu na prostą dostępność i bezpieczeństwo stosowania warta jest rozważenia jako potencjalne wsparcie w leczeniu wymienionych stanów – pod warunkiem skonsultowania się z lekarzem.
Jak stosować kurkumę?
Kurkumę można wprowadzić do diety na wiele sposobów, dostosowując jej dawkę do indywidualnych potrzeb i tolerancji. Jednym z najprostszych i najpopularniejszych sposobów użycia jest dodawanie kurkumy do potraw, na przykład do zup, sosów, sałatek czy deserów. Istnieje również możliwość dodania sproszkowanej kurkumy do herbaty lub mieszanki miodu i wody, tworząc napój znany jako „mleczko kurkumowe”.
Dla osób zainteresowanych większymi dawkami kurkumy istnieją suplementy diety w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Ważne jest, aby stosować je zgodnie z zaleceniami producenta oraz skonsultować się z lekarzem przed zażywaniem wyższych dawek.
Warto pamiętać o oleju kurkumowym, który może być stosowany na skórę i włosy. W tym celu wystarczy nakroplić kilka kropel oleju na dłonie, energicznie rozcierać i nanosić na ciało lub włosy jako masażowy, lub odżywczy balsam.
Kurkuma nadaje się również do przygotowywania maseczek na twarz poprzez zmieszanie jej z wodą i miodem. Jednak w tym wypadku zaleca się stosowanie kurczy z niższą zawartością kurkuminy, aby uniknąć podrażnień skóry.